Press "Enter" to skip to content

Balla Dávid: A fociról

10 éve koptatom a focipályát és sokszor megfogalmazódott bennem, hogy „miért is vagyok itt nap nap után?”- nos mindenkinek megvan az a helye, ahol boldog, kívül érzi magát az élet gondjai alól. Nekem ez a focipálya. Sokszor nyertem, sokszor vesztettem, de még soha nem jutott eszembe olyan, hogy abbahagynám. Feltehetően nem is fogom, amíg menni tudok. Játszottam sok csapatban, megannyi csapattárs oldalán, megannyi edző keze alatt, és voltak dolgok, amiket nem értettem sosem. Ha klubfutballba kezd valaki, az azt jelenti, szereti ezt a játékot, vagy egyenesen imádja. Ha szeret valaki futballozni, minden lehetőséget megragad, hogy ott lehessen a pályán. Tehát miért lóg valaki a fociedzésről, ha szereti a focit és minden edzésen ott akar lenni…mert nem szereti igazán, vagy lusta, vagy vannak fontosabb dolgok a számára…. Megértem, nem vagyunk ugyanolyanok, de akkor csinálja azt, amit szeret, és ne játssza el mások bizalmát avval, hogy azt állítja, szeret focizni, ha mégse. Vannak ennek a játék alapszabályai, melyek nélkül a klubfutball értelmetlen: tisztelet, alázat, tisztesség.
Tisztelet:
Fontos, hogy tiszteljük csapattársainkat, edzőnket és még az ellenfelet is, mert csak ezáltal vívhatunk ki tiszteletet tőlük. Ha egy társ hibázik, nem kell szétüvölteni a fejét, attól csak legközelebb is megremeg. Mindenkiben benne van, hogy hibázik, senki sem tökéletes, ettől olyan nagyszerű ez a sport. Ha az edző utasít, nem szabad visszaszólni, csak tenni, amit mond.
Alázat:
Alázat az igazi sportoló ismérve. A jó focista alázatos a társai és a sport iránt egyaránt. Azaz odaszenteli magát a sportnak, de a sikereket követően, melyeket megélt is tudja, hol a helye, mit minek vagy kinek köszönhet és nem csak önös dicsőségét hajszolja. Habár ez a szó igen sok értelmezési lehetőséget hordoz magában, mint például alázat az Isten iránt (ez többek közt rám is vonatkozik, mivel hívő lévén ez meghatározza életemet).
Tisztesség:
A tisztesség nem csak a foci, hanem az élet fontos eleme is. De, hogy focipéldával éljek egy futballközösségben a kölcsönös tisztesség meghatározó. Tisztesség az, ha sérült vagy, megmondod az edzőnek és nem fenyegeted saját egészséged és a csapat eredményét. Tisztesség az, ha valami ok folytán kihagyod az edzést, azt elmondod az edzőnek, hogy ne számítson rád. Tisztesség az, ha megbeszélsz egy találkozót és nincs lehetőséged ott lenni a megfelelő időben a megfelelő helyen, azt elmondod, mert különben várnak rád vagy nem tudják, mitévők legyenek.
A foci sok mindenre megtanít, ha hajlandók vagyunk tanulni. Megtanít, hogy mi a kötelességed, ha egy közösség tagja vagy, hogy mi a kötelességed azok felé, akik többet megéltek, mint te vagy azok felé, akik a társaid.

Ossza meg ismerőseivel:

One Comment

  1. adós adós Post author | 2014/05/23

    Nagyon jó kis írás. Örülök, hogy az edző kitette a klub faliújságjára!

Comments are closed.

Legyen olyan a Megváltó Jézusba vetett hitünk, ami SZERETET által MUNKÁKODIK!
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial