Press "Enter" to skip to content

Jonah (Jónás) „férgének“ rejtélye megoldódott

És rendelt Isten, az Örökkévaló egy ricinus cserjét (kijkajon), és az felnőtt Jonah fölé, hogy árnyékot adjon a feje fölé, megszabadítsa őt a rosszkedvétől. És nagy örömmel örvendezett Jonah a ricinus miatt. És rendelt Isten a hajnali pirkadat feljövetelekor egy férget, és reggelre megrágta a ricinus cserjét és az elszáradott. Jonah 4,6-7

A fenti idézetben olvassuk, amint az Örökkévaló egy gyorsan növő növényt rendelt, hogy a prófétának árnyékot adjon. De utána megengedi a próféta nagy mérgére, hogy egy féreg jöjjön, mely a növényt egyetlen éjszaka úgy megrágta, hogy másnapra kiszáradt.

Biblia kutatók és biológusok már hosszú ideje megegyeztek abban, hogy ez a gyorsan növő növény ricinus cserje. Annál inkább rejtélyes, hogy melyik „féreg“ vagy „hernyó“ (hebr. tola’at) száraztotta ki egy éjszaka után a növényt. A ricinus közismerten mérgező növény, levél-kivonata kitünő szer rovarok ellen. Nem volt tudomás egy állatról sem, hogy ricinussal táplálkozna.

Azonban 2002-ben Izráelben a kutatók a medveszövők (Bärenspinner) családjában egy új pillangó fajt fedeztek fel, mely az „olepa schleini“ nevet kapta. Időközben alapos kutatást végeztek ezen állatnak az életmódja felől.

A meglepő eredmény: Az újonnan felfedezett pillangó fajnak a hernyója kizárólag ricinus cserjéről táplálkozik. Egy szokatlan táplálkozási módja van, melynek következtében, esetenként a növény nagyon gyorsan elhal. Ezenkívül fényérzékeny és kizárólag szürkületben ill. éjszaka aktív.

Jonah próféta ricinus cserjéjének „féreg“ rejtélye ezzel megoldódott – és a Biblia tudósításának megbízhatósága (újra) igazolódott.

HfI Herzen für Israel

Ossza meg ismerőseivel:
Legyen olyan a Megváltó Jézusba vetett hitünk, ami SZERETET által MUNKÁKODIK!
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial