Press "Enter" to skip to content

FEGYELMEZÉS, AMI ÁLD

FEGYELMEZÉS, AMI ÁLD

Az Istennek tetsző jellem kialakítása érdekében történő fegyelmezés nem lesz mindig kényelmes vagy kellemes neked vagy nekik. De ha elhatározod, hogy igei módon fogsz fegyelmezni, akkor a gyermekeid tisztelni és áldani fognak téged, ők pedig Istennek tetsző jellemmel és hosszú élettel lesznek megáldva.

MI A LEGJOBB, amit a gyermekeidnek nehéz időkben adni tudsz?

Én kétség nélkül hiszem, hogy ez az Istennek tetsző jellem. Az érzékeny szellem és az állhatatos jellem át fogják vezetni a gyermekeidet minden nehézségen, ami az útjukba kerül.

Az Istennek tetsző jellem kialakítása érdekében történő fegyelmezés nem lesz mindig kényelmes vagy kellemes neked vagy nekik. De ha elhatározod, hogy igei módon fogsz fegyelmezni, akkor a gyermekeid tisztelni és áldani fognak téged, ők pedig Istennek tetsző jellemmel és hosszú élettel lesznek megáldva.

A Példabeszédek 29,17 azt mondja, hogy “Fenyítsd meg a te fiadat, és nyugodalmat hoz néked, és szerez gyönyörűséget a te lelkednek.” Ez nem egy lehetőség leírása. Ez tény.

Az, hogy fegyelmezed a gyermekeidet, megadja nekik a lehetőséget, hogy tiszteljenek téged és engedelmeskedjenek neked, ami áldások ajtaját nyitja meg előttük. Az Efézus 6,1-3 ezt mondja “Ti gyermekek, szót fogadjatok [engedelmeskedjetek] szüleiteknek az Úrban, mert ez az igaz. Tiszteljed a te atyádat és a te anyádat (ami az első parancsolat ígérettel), hogy jól legyen néked dolgod, és hosszú életű légy e földön.”

A Gyermeknevelés Isten erejével című sorozatunk mostani, utolsó részében, a fegyelmezésnek megnézzük négy fontos vonását, amelyek meg fognak áldani téged és a gyermekeidet.

A JÓL VÉGZETT MUNKA

Először is, az a fegyelmezés, ami áld,  megtanítja a gyermekeidet arra, hogy felelősségteljesek legyenek – a munkájukban, a munka befejezésében és a pénzkezelésben. Van egy régi zsidó mondás, ami így szól: “Ha nem tanítod meg a gyermekedet arra, hogy ne lopjon, az ugyanaz, mintha megtanítanád lopni.”

Egy gyerek sok dolgot természetesen tud felvenni. De most már valószínűleg tudod, hogy a munka nem tartozik ezek közé. Ne lepjen meg tehát, ha a gyermekeid munkára tanítása nehezebb dolog lesz neked, mint neki. Mellettük kell maradnod, ha fel akarod állítani a szintet.

Lehet, hogy azt gondolod, Mellettük maradni az túl sok nekem. Én magam gyorsabban meg tudom csinálni. De semmi jót nem teszel a gyerekeddel akkor, ha nem engeded meg neki, hogy jól befejezze a munkát.

Egyik gyerekünk egy időben nem akarta megcsinálni a házi feladatait. Rossz jegyekkel jött haza. Megvertük. Leszidtuk. Megmondtuk neki, hogy csinálja meg a házi feladatát. De semmi nem használt.

Végül elhatároztuk, hogy minden egyes leckéjét ellenőrizni fogjuk. Ez nekünk annyi munkát jelentett, mint neki! De ragaszkodtunk hozzá, amíg ki nem alakult benne a szokás.

A gyorssegélyek nem alakították volna ki a megfelelő szokást. Nem drasztikus sokkterápiára volt szüksége. Arra volt szüksége, hogy a szülei elhatározzák, hogy mellette maradnak, felügyelik a munkáját, és beszámoltatják.

A gyermekeidnek szükségük van arra, hogy mellettük maradj, amíg befejeznek valamit, amit elkezdtek – legyen az akár egy házimunka, iskolai feladat, vagy egy futball idény végigbírása. Ellenőrizned kell a befejezett munkát, és készen kell lenned arra, hogy megdicsérd őket, ha jól csinálták. Ha nem, akkor mutasd meg nekik, hogyan kell jól csinálni, és csináltasd meg velük még egyszer. Ne engedd meg nekik, hogy feladják. Tanítsd meg a gyermekeidet, hogyan nyerjenek megelégedést a jól végzett munkából.

Egy másik felelősség, amire a gyermekeidet meg kell tanítanod, a pénz kezelése. Ha nem akarod, hogy a pénz irányítsa a gyermekeidet, akkor meg kell tanítanod a gyermekeidnek, hogyan használják a pénzt. Ne adj nekik sok pénzt, hogy bolondságokra költsék. Tanítsd meg őket, hogyan keressék meg, hogyan gyűjtsék és hogyan adjanak tizedet belőle.

A tized adása meg fogja tanítani őket a pénzügyeik intézésére – bölcsességet ad nekik a pénz kezeléséhez.

A DICSÉRT JELLEM

Másodszor, az a fegyelmezés, ami áld, felemeli a jellemet. Mindnyájan szeretjük dicsérni a gyermekeinket, amikor szépen énekelnek, szépen mondanak verset, ha csinosan néznek ki a szép ruhájukban. De ahogy nagyobbak lesznek, arra van szükségük, hogy a jellemüket dicsérjék – ne csak az Istentől kapott tehetségüket és képességeiket.

Ezt egyszerűen megteheted. Például éppen olyan lelkesen tapsolhatsz, amikor kiviszi a szemetet, mint akkor tetted, amikor rúgott egy gólt.

Tudasd a gyermekeiddel, hogy az életben azok a győztesek, akiknek a legjobb a jellemük. Akkor, még ha igazságtalanul bánnak is velük, ragaszkodni fognak a céljaikhoz. Felmásznak a dombtetőre akkor is, amikor mindenki más feladja.

Az, hogy Isten megengedte, hogy a szolgálatomnak és nekem ekkora hatásunk legyen a gyermekekre, nagyrészt annak köszönhető, hogy nem tudom, hogyan kell feladni – ezt valahogy soha nem szedtem fel természetesen.

17 éves lázadó gyerekként költöztem a nagybátyámhoz. Ő dolgoztatott engem, és minden munkámat be kellett fejeznem. És mindent, amit csináltam, ellenőrzött.

Azért, hogy el tudjam végezni a főiskolát, mindketten elkezdtünk szénát szállítani. Olyan jellemem lett ettől, amilyen azelőtt soha nem volt. Korábban mentünk dolgozni, később fejeztük be, és magasabbra raktuk a szénát, mint a konkurencia.

Abba akartam hagyni, de a nagybátyám nem engedte. Végül olyan nagy megelégedést jelentett nekem az, hogy jól végzek egy munkát, hogy ha a nagybátyámnak el kellett mennie valami sürgős ügyben, akkor egyedül fejeztem be a munkát.

Ez később olyan vállalkozásokban és célokban segített az életemben, mint a Gospel Bill Show. Nem volt azonnali siker. Úgy látszott, hogy senki nem akart segíteni nekünk. Kazettákat küldtünk szét, de senki nem válaszolt a felhívásainkra. Még a saját gyerekeink sem reagáltak jól a showra. Egyszer látták, de nem akarták többször megnézni. A reagálások hiánya majdnem elbizonytalanított minket.

De tudtam, hogy Isten szólt hozzám, és nem hagytam abba. A tanítás, hogy ne hagyjam abba, átsegített engem. Sok embernek azért nem magas szintű az élete, mert soha senki nem támogatta és hajtotta őket a befejezésig.

SOK-SOK ÖLELÉS

Harmadszor, abba a fegyelmezésbe, ami téged és a gyermekeidet is megáldja, sok ölelés is beletartozik. Mutasd meg a gyermekeidnek a szeretetedet. Tudasd velük, hogy szereted őket akár jól teljesítenek, akár nem. Ne kelljen kiérdemelniük a szeretetedet, ami a sikereiken vagy a kudarcaikon alapul.

Mutasd ki a szeretetedet! Öleld meg a gyermekeidet! És ebbe a fiaid is beletartoznak! Nem igaz az, hogy az ölelés a nőiesség jele, és a fiúkat megölelni nem férfias dolog. A fiúknak is szükségük van ölelésre.

Ha megadod a gyermekeidnek azt a szeretetet és gyengédséget, amire szükségük van otthon, akkor evvel megelőzöd azt, hogy arra vágyjanak, hogy kimenjenek a világba, és ott találják meg. Sok fiatal lány azért kész arra, hogy odaadja a testét egy fiúnak, mert azt a gyengédséget és öleléseket keresi, amit az apja nem adott meg neki. Sok tizenéves fiú azért vár el olyan elkötelezettséget egy lánytól, amilyet csak egy jövőbeni feleség tud megadni, mert nem kapnak gyengédséget otthon.

Én olyan sokszor öleltem meg a gyerekeimet, hogy amikor belépek az ajtón, mindhárman odafutnak, hogy megöleljék az apukájukat. Az egyik fiam még a videó játékot is félbehagyja érte. Ha ő abbahagyja a videó játékot, akkor tudhatod, hogy a szeretetét fejezi ki!

SZERETETTELJES KIIGAZITÁS

A negyedik dolog, amit tenned kell, ha azt akarod, hogy a fegyelmezésed megáldjon téged és a gyermekeidet az, hogy kiigazítod őket, amikor lázadnak. Ez nem büntetés. A bűnözőket büntetik. A gyermekeket kiigazítod.

A kiigazításnak összhangban kell lennie a kihágás mértékével és a gyermek korával. Egy csecsemő fenekét nem vered fenyődeszkával. Egy nagy verés sem fog meggyőzni egy 18 éves fiatalt arról, hogy nem szabadott volna kimaradnia a lefekvési idő után.

Találd meg minden gyereknél azt, ami hozzá illik. Lehet, hogy el kell viselned egy kis sírást egy kislánytól, aki nem akar aludni menni. Vagy megvonhatod az autót és a randevú idejét egy engedetlen tinédzsertől.

A közbeeső években, amikor elég idősek ahhoz, hogy vesszővel fenyítsd őket, emlékezz arra, hogy a vesszővel való fenyítés igei. A Példabeszédek 13,24 azt mondja, hogy “Aki megtartóztatja az ő vesszejét, gyűlöli az ő fiát; aki pedig szereti azt, megkeresi őt fenyítékkel.” Természetesen nem gyűlölöd a gyermekeidet, de ha nem igazítod ki őket, annak ugyanolyan hatása van, mintha gyűlölnéd őket.

A fenyítést nem szabad haraggal adnod. A Példabeszédek 22,8 azt mondja: “Aki vet álnokságot, arat nyomorúságot; és az ő haragjának vesszeje megtöretik” (angol ford.: kudarcot vall). Ha azért vered meg szigorúan a gyermekedet, mert haragszol, akkor egy idő után azt fogja gondolni, hogy azért vered meg, mert ideges vagy, és nem azért, mert ő valami rosszat tett. A kiigazításodat nem a saját magatartásának fogja tulajdonítani, hanem a te beállítottságodnak.

A fegyelmezés nem lesz vidám dolog sem neked, sem a gyermekednek, de békét fog eredményezni. A Zsid 12,11 azt mondja: “Bármely fenyítés ugyan jelenleg nem látszik örvendetesnek, hanem keservesnek, ámde utóbb az igazságnak békességes gyümölcsével fizet azoknak, akik általa gyakoroltatnak.”

A gyermekedben érzékeny szellemet akarsz létrehozni. Azt akarod, hogy a gyermekeidet zavarja, amikor rosszat tesznek. Amikor rosszat tesznek, és nem tudják palástolni, tudni fogod, hogy helyesen cselekszel.

Ez nem történik meg egyik napról a másikra. Kitartás kell hozzá. Elkötelezettség kell hozzá. De a jutalom nagy. Soha ne feledd: az Istennel való partnerséged mindig segíteni fog neked, hogy felneveld a gyermekeidet a nehéz időkben. Istennel sikeres leszel!

Ossza meg ismerőseivel:
Legyen olyan a Megváltó Jézusba vetett hitünk, ami SZERETET által MUNKÁKODIK!
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial